В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българският Оскар за технологии в киноиндустрията

Владимир Койлазов и Петър Митев, В развитие, 21.02.2017

 Владимир Койлазов и Петър Митев, основатели на Chaos Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Койлазов и Петър Митев, основатели на Chaos Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поне 160 са филмовите продукции, в които е използват българският софтуер, спечелил наградата на Американската филмова академия, по-известен като "технологичния Оскар", но не киноиндустрията, а архитектурният бранш е най-големият пазар за компанията. Това казаха основателите на Chaos Group Владимир Койлазов и Петър Митев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Съоснователят на компанията Владимир Койлазов беше отличен на 11.02.2017 с най-престижната награда в киноиндустрията – наградата на Академията за филмови изкуства и наука за цялостен принос в категорията „Наука и високи технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray“. Наградата се присъжда на новатори, чиито „изобретения допринасят значително за качеството на кино-продукциите".

"Имаше доста дълъг и сложен процес по определянето на победителите и донякъде бяхме подготвени, но не очаквахме да спечелим една от двете награди сред 12 кандидатури".

"В киноиндустрията, където проектите са най-големи, по един проект работят по няколко студиа и всяко студио избира с какъв софтуер да работи. Така в един филм може да бъде използван, както нашият софтуер, така и продукти на конкурентите ни. Има доста продукти, които се конкурират с нашия. Никога не ни е било много лесно. Конкуренцията е повод да се развиваме". 

Използваме дистрибуторска мрежа в цял свят, около 250 - 300 компании, и чрез тях влизаме при всички филми. Ние продаваме софтуера, а студиата правят истинската магия - да превърнат проекта в нещо изключително красиво, обясниха гостите. 

Киноиндустрията е една от по-малките области, в които се ползва софтуерът на Chaos Group. По-голямата част е архитектурната визуализация. Оказва се, че софтуерът е доста подходящ и за интериорен дизайн, защото бързо и точно пресмята поведението на светлината в затворени пространства. Използва се и за телевизионни реклами и видеоигри. 

През следващата година на компанията й предстои разгръщане на нови екипи и проекти, като се търсят 30 нови специалисти за екипа в България

"Най-голям е екипът ни в България. В световен мащаб служителите са 230, а 203 са в България. 99% от разработката на продуктите се случва у нас, малка част - в САЩ, а в Корея и Япония се извършва само търговска дейност". 

Как се печели пазарен дял и авторитет в силно конкурентния бранш на филмовите софтуери? Как точно работи и какви са предимствата на наградения софтуер?​ Какви кадри се търсят за екипа на Chaos Group? До каква степен отговаря на изискванията на компанията българската образователна система и как се преодолява проблема за обучение на нужните кадри? Какви са плановете за новите продукти на компанията? До къде ще стигне филмовото изкуство в използването на виртуалната реалност и 3D моделите? Дали Chaos Group мисли за листване на борсата и дали би избрала българската борса? Какви са шансовете на България да се превърне в Силициевата долина на Балканите?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие