В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да спрем ерозията на Западната цивилизация

Тончо Краевски и Стефан Кичев, В развитие, 15.02.2017

Тончо Краевски, Младежки консервативен клуб и Стефан Кичев, Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тончо Краевски, Младежки консервативен клуб и Стефан Кичев, Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият враг на Западната цивилизация е вътре в нея. Обществата се разделят на две идеално равни половини, отричащи правото на другата да мисли по начина, по който мисли и да прави това, което иска. Това каза Тончо Краевски от Младежки консервативен клуб в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев

Прогресивните идеи се опитват да променят инженерно естественото развитие на историята и в момента виждаме резултатите от неспособността им да поправят собствените си грешки. Те се основават на идеята, че могат непрекъснато да се усъвършенстват и да се подобряват, но истината е, че те само се влошават и резултатът е разделението, което предизвикват в обществото, каза Краевски. 

Brexit е реакция срещу тази прогресивна нагласа, според която в центъра на цивилизацията не е продуктивността на индивида, а стремежът да достигнем до абстрактни концепции, като социално равенство, каза от своя страна, каза от своя страна Стефан Кичев от Българското либертарианско общество​. 

Държавата през последните 50 години, приемайки отговорностите, които преди са били в семейството, ерозира традиционни ценности, като семейство, като брак. Преди възрастните са помагали на младите хора, но със социално-осигурителна система се стига до противопоставяне на авторитета на старите хора, защото изглежда, че именно те, "пенсионерите" са тези, които точат от парите, които ние плащаме, допълни Кичев. "Днес материалното ни благосъстояние е много по-голямо, отколкото когато и да било в историята. Може осем души да са по-богати от половината свята, но преди 2-3 хиляди години е имало фараони, които са били по-богати от целия свят".  

Това, което либералите не разбират, е че решенията за избор на Тръмп и Brexit на са продиктувани от лъжи и неразбиране. Те не могат да си обяснят защо хората са недоволни, след като все пак е факт, че сме по-богати, от когато и да било преди, подчерта Краевски. "Това, което хората усещат, е културната и социална ерозия на цивилизацията - тази ерозията на семейните отношения, на обществените отношения, кризата на авторитетите. Стигна се до някакъв тотален релативизъм и от липсата на авторитети в обществото, до липсата на авторитети в изкуството. Тази социална и културна ерозия започва да дразни хората - те започват да виждат че тяхната култура се измества от други култури, които държавата пуска и храни под формата на бежански потоци и усещат колко е висок процентът на разводите, колко е висок процентът на младежката безработица, каза Краевски.  

"Лечението" е във връщането на кварталните, малките социални единици, включително и семейството - "в децентрализацията на всички взаимоотношения и тази децентрализация трябва да започне от образованието. 57% се е увеличил бюджетът за образование и резултат няма. Решението няма да дойде от едно централно, планово място. Трябва да се остави свобода на малките социални единици, чиято роля през последните 50-60 години е ерозирала", каза Кичев. 

"Разделянето на университетите от държавата ще е като разделянето на църквата от държавата, защото те се превръщат в полурелигиозна инстанция - във фабрика за истина от последна инстанция, където политолози и икономисти искат да диктуват на къде да се развива обществото и изпадат в амок, ако прогнозите им не се сбъдват и някакви антиекспертни хора, като Тръмп започват да стават президенти", каза Краевски.

Съществува ли стремеж Западната цивилизация да обърне гръб на целия останал свят? Как се отразява на световния ред растящата маргинализацията на Близкия Изток и Африка? Превъплъщение ли е Западния свят на идеала за либерална демокрация, даваща равни права и защита на свободите на хората? Как прогресивните сили, които се стремят към постигане не само на равенство пред закона, но и към постигане на икономическо равенство подтикват хората към незаинтересованост по отношение на производството на блага? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие