В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Противоречивият Алън Грийнспан или как да спукаш балона

Владимир Сиркаров, водещ на Boom&Bust, В развитие, 06.02.2017

Владимир Сиркаров, водещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, водещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Каква е ролята на дългогодишния главен банкер на Федералния резерв Алън Грийнспан в икономическите процеси, довели до спукването на икономическия балон през 2008? Продължават ли да се прилагат тези порочни икономически практики и днес коментира в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев водещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Алън Грийнспан беше дългогодишен гуверньор на Федералния резерв, но встъпването му в длъжност преди много години бе белязано от съвсем различни очаквания в контекста на това, което той пишеше и говореше. Впоследствие се видя, че той прави точно обратното“, обобщава Сиркаров.

„Един от основните виновници за голямата ипотечна криза бе точно Алън Грийнспан. По тази причина различни блогъри правят списък на хората, които се самоубиват вследствие на проблеми, свързани с кредитите им. Този лист е кръстен именно на Грийнспан, защото балонът на ипотечния пазар бе катализиран от агресивната политика на Фед, свалянето на лихвените проценти на изключително ниски нива, даването на възможност на некредитоспособни хора и семейства да взимат кредити и да задлъжняват страшно много“, допълва още той.

Грешно е схващането, че Грийнспан е един от най-отявлените поддръжници на свободния пазар, коментира гостът в студиото. Въпреки че бившият началник на Фед се обявява в свое есе от 1966 против системата, в която живеем и до днес, както и в подкрепа на златния стандарт, по-нататъшните му политики показват точно обратното.

Важно е да знае какво всъщност са направили подобни хора. Проблемите, които Алън Грийнспан създаде са огромни и той е изцяло дискредитирана фигура, която трябва да бъде гледана с много сериозна критичност“, смята Сиркаров, допълвайки, че икономиката предстои отново да се завърти по спиралата на надуване и спукване на балона. „Идеята е, че кризата ще дойде, но политиката на централната банка е не да се остави пазарът да изчисти тези дисбаланси, да се позволи тези грешни инвестиции да бъдат загубени и предприемачите да платят тази цена, а да се премине по-меко през този период, като самата централна банка помогне за това. Проблемът е, че основният фактор, създал кризата, е надуването на балона, което до голяма степен е причинено от централните банки през годините“, коментира той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие