В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пенсионните фондове се научиха да управляват пари в среда на несигурност

Даниела Петкова във В развитие, 30.01.2017

Даниела Петкова, председател на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова, председател на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионните фондове очевидно вече набират опит да управляват пари по време на криза. И по време на волатилност, и на низходящи пазари също се реализира доходност. Това правиха пенсионноосигурителните дружества . Оборотът е много по-голям, отколкото всяка друга година, но дружествата завършват с 10,8 млрд. лв. активи. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Не се очертават вреди в какъвто и да е вид за осигурените лица, а напротив, приключихме една година, която беше много трудна, изпъстрена със събития, които влияеха много разнопосочно на пазарите. На фона на това завършването на годината е с реализирана доходност в полза на осигурените лица, като има фондове, които приключиха годината с доходност 6-7-8%. Има и фондове с по-ниска доходност, но със сигурност тя е положителна. Със сигурност се увеличава и размера на реализираната от пенсионните фондове реална доходност. Това е измерителят дали се съхранява стойността на парите във времето".

Не са излезли официалните данни, но предполагам, че реалната доходност към края на 2016 година за последния 5-годишен период на годишна база ще бъде ориентирана между 4 и 5% средно за пенсионносигурителните дружества на пазара, каза още Петкова. "Към този момент трудно намираме база за сравнение с някакъв вид инвестиции и спестяване в България, което би могло да се съпоставя с този резултат на пенсионните фондове. Веднага трябва да кажем, че това важи година за година. Това, че приключихме 2016 успешно, не означава нищо за в бъдеще. Това, което е постигнато, е че за целия период на съществуване на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване доходността е положителна. Надявам се, че това ще продължи и за напред. Началото на тази година също тръгва добре". 

Компаниите бяха консервативно настроени в прогнозите си за тази година, защото 2016 наистина беше много трудна за пазарите, каза още Петкова. "Волатилността наистина беше убийствена, а самата година беше наситена със събития в световен мащаб, които сериозно повлияха на борсите - влияние, което довеждаше до големи отклонения, както в цените на акциите, така и на облигациите. Това е една трудна среда, още повече, че в България се работи в среда, в която има организирано обругаване на пенсионните фондове. Създава се постоянен страх в осигурените лица - парите ги нямало и други подобни. Наслушахме се на толкова неистини. За това разчитаме резултатите да говорят сами и да опровергаят сами по себе си лъжливите твърдения".  

Как пенсионните дружества успяха да постигнат тази доходност? Кои са факторите, повлияли на пазарите през изминалата година? Как сегашните обстоятелства, при които живеем, променят капиталовите потоци?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие