В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на отношенията между България и Япония

Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България, във В развитие, 17.01.2017

Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

5 000 работни места осигурява само една японска компания, инвестирала в България, а от догодина ще бъдат 8 000. Миналата година общо около 10 хил. японски туристи са посетили България, като през последните години се наблюдава ръст. Това каза Н. Пр. Шиничи Яманака, посланик на Япония в България във "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "130 японци живеят в момента в България. Те са пленени от българската природа, от общуването с българите. Миналата година министърът на туризма Николина Ангелкова посети Япония и откри в Токио български туристически център".

"Когато запитате японците какво мислят за България, в тяхното съзнание възникват три неща - българското кисело мляко, розата и разбира се, състезателят по сумо Котоошу. Но когато аз дойдох в България, видях, че вие притежавате забележителни културно-исторически паметници и наследство, притежавате прекрасни морски и планински курорти и се оказа, че на практика много японци не познават добре вашата страна, има още много неизвестни неща. Аз, като посланик, искам да стана и посланик на туризма, за да може, колкото може повече японци да посетят вашата страна като туристи".

От момента на прехода до приемането на България в ЕС Япония е отпуснала по линия на официалната помощ за развитие около 750 млн. евро, които са използвани за различни проекти, включително и за разширяване на софийското мeтро. Но след като България стана пълноправен член на ЕС, програмата за подпомагане приключи и в момента се наблюдава известен спад, каза още гостът.

"Пътищата за увеличаване на японските инвестиции в България са три. Първият подход е японските фирми, които оперират вече в България да направят още инвестиции, например Yazaki Bulgaria, която е компания за автомобилни части започна изграждането на трети свой завод в България - в Димитровград. В момента в заводите на компанията, в Ямбол и в Сливен, работят общо 5 000 души. След като бъде завършен третият завод Yazaki ще осигурява заедно работа за 8 000 души. Така че първият подход е привличане на повече инвестиции от фирми, които вече развиват дейност в България".

Вторият подход е да се търсят нови инвестиции, добави Н. Пр. Шиничи Яманака. "Струва ми се важно да се привлекат инвестиции, не само в досегашните сектори, като енергетика и автомобилостроене, но и в допълнителни сектори, като земеделие и околна среда. Важно нещо е да се привлекат и инвестиции от страна на малки и средни предприятия".

По думите на посланика третият подход е да се положат усилия за нарастване на туристическия поток: "Това е третият подход за нарастване на инвестициите, защото развивайки туризма, това означава обмен на хора, а когато един човек се запознае със страната, с хората, със средата, и когато това, което вижда му харесва, следващата крачка е да пожелае да развива дейност в тази държава. В момента около 30-40 фирми развиват дейност в България. Иска ми се този брой да се увеличи".  

Как Япония се справя с природните и антропогенните бедствия? Какви са българо-японските културни отношения и планираните събития в тази област, които предстоят през годината? Как Н. Пр. Шиничи Яманака​ оценява променящата се геополитическа обстановка и световната политика, намираща се в повратна точка? Как трябва да се учим от уроците на историята?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие