В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Енергетиката е гръбнакът на взаимоотношенията между България и Азербайджан

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, В развитие, 16.01.2017

 Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

25-те години дипломатически отношения между Азербайджан и България бяха много важни в изграждането на взаимоотношенията между двете държави. Ние разглеждаме България като стратегически партньор сред страните в ЕС. Това каза Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"България е врата на Азербайджан към Европа, но и Азербайджан е врата за България към проспериращите пазари в Азия. България е една от страните, с които подписахме стратегическо партньорство март 2015,  а през 2013 бе подписано споразумение за внос на газ от Азербайджан, като количествата са достатъчни, за да гарантират една трета от енергийното потребление в България".

Скоро Азербайджан ще започне преговори по ново споразумение с ЕС за стратегическо партньорство и разчитаме на подкрепата на българските партньори по време на обсъждането на това споразумение, добави Н. Пр. Наргиз Гурбанова.

Търговският стокообмен между България и Азербайджан през 2016 е нараснал два пъти в сравнение с обемите, реализирани през 2015. Сред стоките, които Азербайджан купува от България са хранителни продукти, промишлени машини за преработка на тютюн и фармацевтични продукти, каза още гостенката.

Освен в областта на енергетиката, която е гръбнакът на взаимоотношенията между Азербайджан и България, двете страни имат взаимен интерес и в развитието на транспортни проекти, а също и в областта на информационните технологии, изтъкна посланикът. По думите й Азербайджан има силно развита сателитна индустрия и участва в изграждането на проекта TASIM - Трансевразийски оптичен кабелен път целящ свързването на Франкфурт и Хонконг, в която България също ще вземе участие.

"ТАНАП е част от Южният газов коридор, а той е един от най-сложните газопроводи, които се осъществяват и неговата цел е да се осигурят алтернативни газови доставки от Каспийско море. Един от основните и много важни компоненти на този коридор е ТАНАП. Имаме много добър напредък във всички компоненти. В резултат на оптимизация, целият бюджет на ТАНАП беше намален от първоначалните 12 милиарда щатски долара. Около една трета от тръбите вече са положени и по тях се транспортира газ и скоро ще се реализират обемите, които са заложени. В този смисъл Турският проект не представлява пречка за ТАНАП". 

 

Гледаме на България не само като на страна потребителка на азербайджански газ, но и за транзит за други европейски държави, каза още посланичката на Азербайджан в България. 

Как сривът на цените на петрола се отразяват на азербайжанската икономика и как страната преодолява трудностите?  ​

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие