В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не изгуби пазарите си в Русия по политически, а по икономически причини

Иво Тодоров във В развитие, 13.01.2017

Иво Тодоров, Асоциация на българските износители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров, Асоциация на българските износители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на българския износ се дължи на голямата адаптивност на българските компании, работещи в сферата на износа. България няма друг избор, освен да развива своя експортен потенциал, заради малкия брой на населението си, което колкото и да подобри покупателната си способност не би могло да генерира такова потребление, което да е достатъчно за самоподдържаща се икономика, а е нереалистично да очакваме демографски бум.Това каза Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

Проблемите, които българският износ има в следствие с руското ембарго, се преувеличават по политически причини, заяви гостът. По думите му България, като външен пазар, е много по-важна за Русия, отколкото Русия за България във връзка с вноса на енергоносители.

Пазарите си в Русия България загуби не по политически, а по икономически причини. Измести ни Унгария, която не може да се каже, че е в кой знае колко добри политически взаимоотношения с Русия, но извърши прехода си към пазарна икономика много по-бързо от България и предложи на руските пазари стоки с по-добро качество от българското. Въпреки това има сектори в българската икономика, като фармацевтичния, които не са загубили пазарите си в Русия, защото поддържат добро качество.

Как се отразява политическата и икономическа обстановка в южната ни съседка Турция върху българския износ?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие