В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво допринесе България за 10 години членство в ЕС

Светослав Малинов, евродепутат от РБ и групата на ЕНП, В развитие, 12.01.2017

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българските граждани, чрез протестите си и реакциите си, а и най-вече чрез гласуване на поредица от избори дават категорични доказателства, че са доволни от членството си в ЕС. Недоволствата, разбира се, са факт, но те са свързани с вътрешнополитическите процеси. Това заяви евродепутатът от РБ и групата на ЕНП Светослав Малинов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Той коментира в пряко влючване от Брюксел членството на България в ЕС в светлината на 10-тата годишнина от присъединяването в Европейския съюз.

Малинов допълваи, че фактът, че институциите на ЕС се радват на по-голямо доверие от националните, би трябвало да е основа на всеки сериозен анализ.

„Има няколко неща, с които България допринесе за по-доброто бъдеще на ЕС. На първо място е фактът, че не излъчихме антиевропейско настроени политици. Може да се каже, че имаме проевропейско представителство във всички институции, в това число и европейския парламент. Освен това в последните 10 години нито едно решение на ЕК не беше блокирано от българско правителство. В нито един момент България не е била пречка за решения, засягащи всички или такива за по-нататъшна интеграция на съюза като цяло“, отчита евродепутатът.

Фактор според него е и това, че страната ни е една от тези, които създават усещането, че съюза има възможност да се задълбочава в рамките на 27-те държави, както и, че за момент държавата не е допуснала да се постави под въпрос силата на ЕС.

Според Малинов предстоящите избори в редица европейски държави като Франция и Германия например ще докажат категоричната подкрепа на гражданите в ЕС. Той отчете и все по-засилващата се интеграция в рамките на блока.

Какви са били грешките на България по отношение на политиката по евроинтеграция на Западните Балкани и какви трябва да са приоритетите на предстоящото ни председателство на ЕС?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие