В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма риск за енергийната система на България и режим на тока

Валентин Колев във В развитие, 10.01.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

От гледна точка на ЕСО няма риск за подаване на електрическа енергия, защото електроенергийната система на България се намира в синхронна зона и дори и да има аварийна ситуация и да отпадне хилядник това няма да означава разпадане на системата или ограничение на потреблението на ток - режим на ток. Няма да се стигне до там. Това каза Валентин Колев, бивш директор на ЕСО, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"При нужда от аварийна помощ, но дори и да не ни бъде предоставена такава, енергийните потоци ще бъдат така насочени, че да бъдат захранени всички потребители". 

В момента напрежението се дължи на необичайната ситуация през есента и лятото - притоците в язовирите бяха много ниски, всички язовири са на санитарен минимум и не сме в състояние да използваме в пълна степен водно-електрическите централи, каза Колев. 

Нямаме система за управление на товарите в енергийната система на България, което би гарантирало осигуряването на адекватност на енергийната системата, съгласи се Валентин Колев с госта Трайчо Трайков, който също говори по темата в предаването. 

На въпроса дали се предвиждат инвестиции в управлението на мрежите, гостът каза, че няма как при най-ниска цена на електроенергията да се осигурят приходи, достатъчни за такива инвестиции. 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие