В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на долара при Тръмп

Коментар на Владимир Сиркаров, В развитие, 10.01.2017

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият американски президент Доналд Тръмп няма ясна позиция по въпроса, свързан с курса на долара. Той по-скоро акцентира върху фискалната политика – че трябва да се намалят регулациите и данъците и да се изготви фискален пакет със стимули най-вече в областта на инфраструктурата. Фед разкритикува тези негови планове доста остро и по-скоро липсата на конкретика и детайли. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в ефира на "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази очаквания политиката на Тръмп по отношение на долара да е по-скоро балансирана и дори в посока към по-силна валута от гледна точка на отношението му към международната търговия.  

Сиркаров посочи също, че има допълнителни покупки на ипотечен дълг за подкрепа на ипотечния пазар, както и, че продължават да се рефинансират вече закупените ДЦК, а балансовото число на Фед не намалява.

"За септември и октомври имаше сериозен ръст на паричното предлагане, съответно не трябва да ни изненадва ръстът на капиталовия пазар през ноември и началото на декември. Има връзка между създаването на парите, количествените улеснения и ръста на Wall Street. Някои казват, че няма инфлация. Няма в определени стоки и услуги, но във финансовия сектор, особено на пазара на акции, инфлация има и то сериозна", допълни анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие