В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Обратният икономически ефект от повишаването на данъците в Гърция

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, "В развитие", 03.01.2017

Скъсан гръцки флаг се вее над сграда в Гърция Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Скъсан гръцки флаг се вее над сграда в Гърция Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Какъв е ефектът от въвеждането на редица нови данъци в Гърция и повишаването на цените на множество продукти? Отговорът на този въпрос даде кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева в пряко включване в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

 За Гърция кризата се оказа без край. Отново се коментира, че това е поредната данъчна буря. С общо 2 млрд. се увеличават данъците всяка година, като за следващата също са предвидени 2 млрд. повече. Тук много се коментира покачването и на цените на горивата. Според експертите колкото повече се вдигат цените на горивата, толкова повече намаляват данъчните приходи. Колкото и да се опитва правителството да се бори с контрабандата, не може да се избегне това“, коментира Пеева, според която негативен ефект ще има и от покачването на транспортните услуги, данъчната тежест върху бизнеса, както и на стоки като кафе и цигари например.

 „Реакцията отново ще бъде прехвърляне в страни с по-облекчени данъчни системи, и то не само в България. Тази верижна реакция ще доведе до по-голяма безработица, увеличава се и вноската за осигуровки“, отчита Пеева. Тя допълни още че поради сериозното увеличение на налозите в аграрния сектор, към края на месеца се очакват масови фермерски протести.

 „Гърците са обзети от безперспективност. По-младите се спасяват в Европа и търсят работа на друго място, много гръцки фирми се прехвърлиха в България, като взех със себе си доста гръцки специалисти“, каза още тя.

 Въпреки всичко Гърция остава предпочитана дестинация за българите по празниците, отчита Катя Пеева. „Обективно погледнато туристическите пакети не са с увеличена цена, но това не значи, че престоя тук ще бъде на същата цена. Увеличаването на продуктите на бензина, на фериботните услуги изисква повече средства за престоя на туристите“, казва Пеева.

 Повече вижте във видеото: 

Последни новини
Още от В развитие