В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Продажбите на книги все повече зависят от активността на авторите

Жюстин Томс, преподавател в НБУ, и Стойо Вартоломеев, управител на ИК Хермес, В развитие, 03.01.2017

Жюстин Томс, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жюстин Томс, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Маркетингът на книгата се промени драстично. Създаването на уникален текст вече не е достатъчно. Много е важно той да се комуникира правилно и тук е ролята на авторите. Те са пряко ангажирани с промотирането на своите литературни творби, а издателите трябва да работят малко по-усилено с блогъри. Това обяви Жюстин Томс, автор на книги, експерт в областта на онлайн медиите и преподавател в НБУ, в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира застоя при продажбите на книги у нас и посочи, че романът и кратките разкази са основните форми, които предпочитат българските автори. 

На въпрос през какви трудности преминават българските автори, за да стигнат до пазара, тя отговори, че от една страна е моментът с комерсиализацията, а от друга - основна пречка е тоталната липса на визия от страна на държавата, която е един от основните донори във всички останали области на изкуството.

"Има изключително малко субсидии и те са повече на общинско ниво, а не на държавно. Няма и данъчни поощрения с по-ниско ДДС за книгите", каза тя. 

2016 беше трудна година за издателите, заяви от своя страна Стойо Вартоломеев, управител на ИК Хермес, допълвайки, че сериозен негативен ефект е имала политическата нестабилност след президентските избори. 

"За да се осъществи един по-добър пазар на български автор или книга, е задължително да има добър маркетинг. Нещата не се случват от само себе си", подчерта той. 

Вартоломеев допълни, че търговският ресурс е по-ограничен и затова на търговската система й е малко по-трудно да се справи с предизвикателствата в сектора, отколкото на издателствата.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие