В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тръмп-ефектът застигна и японския финансов пазар

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 22.12.2016

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Тръмп-ефектът“ застигна и японския финансов пазар. Това заяви пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в студиото на „В развитие“ с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ставаме свидетели на изключително интересна динамика на обратно изкупуване в Япония. Процесът е в размер на рекордните 3 трлн. йени, към края на фискалната година се очаква да достигне 6.5 трлн. йени, както прогнозира Goldman Sachs. Aктивността на компаниите да изкупуват собствените си акции е един от основните аргументи анализаторите да смятат, че тази тенденция ще се засилва. Друга причина е в голямата програма на правителството да изкупува ЕTF. Нивата се удвоиха от 3 трлн. до 6 трлн. йени. Този процес е основната причина анализаторите да смятат, че изкупуването ще продължи да се увеличава“, допълни още Сиркаров.

„Прогнозите на Goldman Sach са двуцифрени за следващите фискални години. Направиха се сериoзни стимули от страна правителството, като целта бе да бъдат накарани компаниите да вдигнат заплатите и инвестициите. Компаниите в подобна ситуация съвсем логично прибягват към подобна стратегия. Реално се получава точно обратното, компаниите просто започват да изкупуват дяловете си“, допълни още той.

Според Сиркаров предизвикателствата пред японската икономика са все по-голямата намеса на правителството на пазара, както и високите дълговите нива. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие