В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предизвикателствата на глобалния свят

Мария Шишкова и д-р Марина Стефанова във В развитие, 22.12.2016

Мария Шишкова и д-р Марина Стефанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Шишкова и д-р Марина Стефанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Богатите страни движат глобализацията, а не глобализацията да благоприятства развитието им. Това каза Мария Шишкова от Български форум на бизнес лидерите в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Образованието е другият важен компонент на уравнението, добави от своя страна д-р Марина Стефанова, директор Устойчиво развитие на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, която също гостува в предаването. 

"Трябва да направим разграничение между миграция и глобализация. Има негативни ефекти и наистина Европа е ударена в сърцето от терористични и други проблеми. Може би това ще доведе до засилване на мерките за сигурност, защото "Добрата, стара Европа" не е толкова стабилна и сигурна. Но глобализацията би могла да се ускори, след като се видят негативните ефекти от задържането й. Колкото повече държава, толкова по-малко бизнес. Глобализацията в момента е пред голямо изпитание, но тя не бива да спира, защото само чрез нея може да се преразпределя богатството, за да стигне и до най-бедните райони", заяви Шишкова. 

Въпреки предизвикателствата пред глобализацията, има основни ценности, които ако предадем, заради един или друг факт, означава, че сме загубили цялата война, каза Стефанова. По думите й темата глобализация вече губи своята актуалност за сметка на новото предизвикателство - изкуственият интелект, който "директно може да замести човешкия вид", ще засегне всички кътчета на света и може да доведе до шокова безработица. 

Какъв и колко дълготраен ще бъде ефектът на събития от тази година, като Brexit и изборът на Доналд Тръмп? Подложен ли е на риск Европейският съюз? Как ще се отрази на САЩ едно капсулиране и ще припомни ли на американците времената на Голямата депресия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие