В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България има потенциал за по-висок икономически ръст от 3%

Никола Филипов, икономист, В развитие, 21.12.2016

Никола Филипов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Филипов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има потенциал за постигането на по-висок икономически ръст от 3%, но този потенциал не се използва на максимум. Това коментира икономистът Никола Филипов в предаването „В развитие“ с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Банковата система е стабилна и в няма съществени структурни проблеми, коментира още той. По думите му проблемът е, че към момента бизнесът не вижда добри инвестиционни проекти или банките виждат прекалено високи рискове в бъдеще и поради тази причина не финансират.

Ако допуснем, че в началото на бизнес цикъла през 2003 кредитният портфейл на банките представляваше 50% от общата сума на активите, през 2008 той вече достига 82%, посочи Филипов. "Към октомври 2016 кредитният портфейл на банковата система е 62% от общата сума на активите, което показва, че сме в началото на бизнес цикъла на икономическия растеж", отбеляза той. 

"Българският бизнес свикна да работи въпреки неадекватността на държавата. Не очаквам да има сериозни негативни ефекти от политическата несигурност, която ще бъде сериозен фактор през следващата година", коментира още икономистът.    

Вижте повече:

 

 

Последни новини
Още от В развитие