В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българският и швейцарският пазар се допълват качествено и геополитически

Н. Пр. Денис Кнобел, посланикът на Конфедерация Швейцария, 16.12.2016

Н. Пр. Денис Кнобел, посланикът на Конвенция Швейцария. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Денис Кнобел, посланикът на Конвенция Швейцария. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

100 години дипломатически отношения са дълъг времеви период и българо-швейцарските отношения са имали своите възходи и спадове, каза още Н. Пр. Кнобел. От 90-те години на миналия век двустранните ни отношения бележат стабилен възход, не само в политическо и икономическо отношение, но и в областта на социалното и културно партньорство. Това каза Н. Пр. Денис Кнобел, посланикът на Конфедерация Швейцария в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Политическите промени не пречат на добрите дипломатически отношения между България и Швейцария, защото споделяме еднакви ценности и имаме общо партньорство с ЕС, което също много помага.

"По-трудно е да се привличат швейцарски инвестиции в България или български инвестиции в Швейцария. Това е дългосрочна задача, но работим в тази посока и даваме всичко от себе си, за да се развиваме в тази посока. За швейцарците България е страна, в която повече може да се инвестира, отколкото да се търгува с нея".

През миналата година икономическите взаимовръзки между Швейцария и България се върнаха към нивата от преди кризата, каза Н. Пр. Денис Кнобел. "Българският и швейцарският пазар се допълват геополитически и качествено. Променя се и структурата на швейцарските инвестиции в България, като освен големите компании, които дават работа на 9 000 българи, все повече се увеличава и броя на малките и средни предприятия, което осигурява една по-голяма стабилност на икономическото присъствие на Швейцария в България".  

"Между 6 и 7 хиляди са българите в Швейцария, като трендът е към покачване след юни месец, след отварянето на швейцарския трудов пазар за България и Румъния. Българите са много добре интегрирани в икономиката на Швейцария и са опора на двустранните отношения".  

Гостът коментира и опита на Конфедерация Швейцария в реализирането на големи инвестиционни проекти.

Трудно ли се поддържат последователни дипломатически отношения при честа смяна на правителства? С какво България е привлекателна за швейцарските инвеститори? 

Вижте целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие