В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Валутите след решението на Фед

Генади Гешев, ръководител Международни финансови пазари в Елана Трейдинг, В развитие, 15.12.2016

Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Фед започна да подготвя пазара още преди половин година, че цикълът на ниски лихви приключва и предстои поетапно и плавно покачване на основния лихвен процент. Първият ход бе осъществен миналата година по това време. Федералният резерв повиши лихвата, американската икономика се представя сравнително добре, инфлацията достигна т. нар. цел от 2%. Пазарът на труда е изключително стабилен с много ниска безработица. Тези фактори говорят за висок потенциал на развитие на американската икономика. Повишаването на лихвения процент е превантивна мярка. Това заяви Генади Гешев, ръководител "Международни финансови пазари" в Елана Трейдинг, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарите реагираха сравнително нормално и спокойно на решението на Фед. Ефектът е донякъде очакван, на практика доларът поскъпна. Според Гешев Уолстрийт реагира негативно и „се оцветява в червено“, тъй като не обича скъпите пари и повишението на лихвените проценти, което се счита за рестриктивна политика. Очакването подобни повишения да има и през 2017 бе причината борсовите индекси да тръгнат надолу. Но спадовете не са значителни на фона на големия ръст, който пазарите отбелязаха тази година.

Гешев коментира и сериозния спад на турската лира спрямо долара в резултат на политическата несигурност в южната ни съседка.

Той анализира и състоянието на руската валута. „Русия като цяло разчита изключително много на добива на въглеводороди, на петрол и газ, те формират около 12-13% от БВП на страната, така че евтиният петрол няма как да влияе положително на икономиката. Същевременно руската рубла поскъпна тази година, което обаче е нормално след силната обезценка на валутата след налагането на икономическите санкции“.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие