В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма опасност от рецесия в Турция

Озан Озкурал, изпълнителен директор на Tanto Capital Partners, В развитие, 13.12.2016

Бизнес квартала Maslak, Истанбул. Турция. 1 декември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Бизнес квартала Maslak, Истанбул. Турция. 1 декември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Спадът на БВП на Турция е вероятно да продължи. От друга страна заплаха създава и геополитическото напрежение в страната. Но въпреки това няма шанс за рецесия. Турската икономика и турската демография са доста стабилни. Това коментира Озан Озкурал, изпълнителен директор на Tanto Capital Partners, в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му значителното изтичане на капитали от южната ни съседка се дължи на съвместното действие на два фактора - избора на Тръмп за президент на САЩ и опита за преврат през юли и последствията от него. Озкурал прогнозира, че 2017 ще бъде тежка за страната. 

Той каза също, че негативното влияние на политическата несигурност върху икономиката е тенденция не само в Турция, но и в световен мащаб.

Озкурал прогнозира, че Фед ще повиши лихвите на заседанието си този месец. Как това действие ще се отрази на валутите на развиващите се пазари и в частност на турската лира? Каква ще бъде политиката на Турската централна банка?

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие