В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Причините България да не влиза в еврозоната не са местни проблеми

Доц. Виктор Йоцов във В развитие, 09.12.2016

Доц. Виктор Йоцов, катедра "Финанси", УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Виктор Йоцов, катедра "Финанси", УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на България в еврозоната не може, нито да попречи на развитието на България, нито да й навреди, но има репутационен ефект. Нужно е институциите на ЕС да имат по-ясни правила как и какви са критериите, ако има въобще такива, за влизането във ERM, за да се присъединим към валутния съюз. Виждаме, че има държави, които три седмици след влизането си в ЕС влизат в еврозоната, а ние вече 10 години не можем да направим тази крачка. Причините не са съвсем ясни. Това каза доц. Виктор Йоцов от катедра "Финанси" в УНСС в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Твърди се, че проблемите около приемането на България и Румъния в еврозоната не се коренят на местно ниво, а в Полша, защото ако се изяснят правилата и тя може да поиска да се присъедини, изпълнявайки изискванията, към монетарния съюз и "нещата ще стават по-сложни, защото това е голяма икономика с тежест", заяви гостът. 

"Ние сме една от дисциплинираните икономики на Европа, което се вижда, както от финансовото ни състояние, така и от бюджета, и от банковата ни система. Второ - ние сме малка икономика и каквито и проблеми да създаде България, те в никакъв случай няма да създадат сътресения в еврозоната".

България отдавна е заявила своето желание за влизане в еврозоната, но ние имаме синдрома "силно да любя и мразя" и поляризираме отношението си към еврото, обясни Йоцов. "От една страна мислим, че влизайки в еврозоната това ще ни реши проблемите, а другото е - това е страшно, губим суверените, има опасност да станем като Гърция и Кипър. Истината е някъде по средата. Това не е нищо повече от паричен съюз и в него има държави, които се развиват добре и такива, които не го правят".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие