В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблем са не многото университети, а неприсъщите за тях специалности

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, В развитие, 08.12.2016

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на България са не многото университети, а фактът, че развиват неприсъщи за тях специалности. Тази грешка може да се поправи от рейтинговата система. Това обяви проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази оптимистични очаквания, че все повече млади хора ще остават в страната, както и, че броят на завърналите се от чужбина ще расте. 

"Ние все още мрънкаме за пари и това забавя нашето развитие, а тенденцията е силните университети в момента да държат на високите научни постижения", каза Игнатов.

По думите му БАН е голямо наше национално постижение, но трябва да осъществи по-добра връзка с университетите, защото младите хора за първи път чуват за наука именно там. "Това е най-благодатната среда за развиване на научни изследвания, независимо, че те все още не са учени", коментира бившият образователен министър.

Като причини за проблемите в сектора той открои остарялата система, която не стимулира личностните качества, и забавянето на реформата в училищното и предучилищното образование.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие