В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Еврото е на едномесечен връх спрямо долара

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, В развитие, 08.12.2016

Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Погледите са насочени към ЕЦБ днес. Очаква се тя да удължи програмата си за стимули, но въпросът е с колко и дали гуверньорът Марио Драги ще се опита да реши проблема с недостатъчните облигации, които може да изкупи по програмата. Това каза в своя пазарен коментар Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Някои облигационни инвеститори се тревожат че стимулите на Драги могат да подкопаят пазара и в резултат италианските държавни облигации поевтиняха, докато доходността по 10-годишните испански и германски облигации се повиши.

Еврото се търгува на едномесечен връх спрямо долара, а лирата поскъпна с около половин процент спрямо щатската валута.

Всичко това влияе на днешната търговия и европейските пазари на акции се покачват. Stoxx 600 е нагоре с 0,2%, а CAC 40 и FTSE100 са почти без промяна.

Акциите на Glencore се покачиха с над 2%, след като обяви, че е в окончателна фаза на преговори с Катар за закупуване на дял от 19,5% в нефтения производител Rosneft.

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие