В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕЦБ прави опит за притъпяване на остротата на експанзия на банката

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 08.12.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка удължи периода на количествени облекчения и отвори врата пред възможността за допълнително удължаване на програмата през 2018. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Има намаляване на облекченията на ЕЦБ, но темпът остава доста сериозен, като вече е налице удвояване на програмата от момента, в който тя бе анонсирана, каза анализаторът.

"Виждаме мащабно разширяване на ветрилото на покупките на банката с привилегия на ДЦК. Европейската централна банка има за основен таргет инфлацията и Драги отново подчерта, че ще се търси близо 2% таргет".

Има изтъняване на програмата и бе споделено, че ще бъдат правени и покупки, свързани с подкрепата на доходностите, ако се падне под -0,4%. Това е нещо като таван, обясни Сиркаров и допълни, че " някои страни ще имат проблем при изплащането на своите лихви и главници", особено Италия и Гърция.

Какъв е пътят за излизане от програмата за количествени облекчения? Какви са перспективите пред валутна двойка евро долар? Можем ли да очакваме неприятни изненади от Monte dei Paschi di Siena S.p.A. и има ли вероятност Европа да усети ефект, подобен на ефекта Lehman Brothers, "макар и не с такъв мащаб"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие