В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва да се присъедини към еврозоната по примера на прибалтийските страни

Финансистът Борис Петров, В развитие, 08.12.2016

Сградата на централата на ЕЦБ. 12 март 2016. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на централата на ЕЦБ. 12 март 2016. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

В интерес на България е да стане член на еврозоната, тъй като в момента сме в режим на валутен борд, който е изключително успешен и благодарение на който страната ни вече 20 години се представя добре спрямо южноевропейските пазари. Освен това ще имаме достъп до рефинансиращите операции на ЕЦБ, чрез които ще се осигури достъп до по-бързи инвестиции и по-солидно кредитиране. Това обяви финансистът Борис Петров в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му страната трябва да почерпи опит от стратегията на прибалтийските републики, които веднага след присъединяването си в ЕС демонстрираха стриктен план за въвеждане на еврото.

"Тези държави имаха много силна политическа воля, която се превърна в действие. Те направиха редица реформи в данъчните системи и държавната администрация, което доведе до доста бързо увеличаване на капацитета им да постигат устойчив икономически растеж и да бъдат днес успешни членове на еврозоната. Всичко опира до политическата воля на управляващите", подчерта финансистът, допълвайки, че България успешно изпълнява критериите за номинална конвергенция.

Той коментира и очакванията си за предстоящото заседание на ЕЦБ и разширяването на програмата за количествените улеснения. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие