В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е спасението за нефункциониращия трудов пазар в България

Надя Василева във В развитие, 02.12.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Единственото дългосрочно решение на проблемите с нефункциониращия трудов пазар в България е преквалификацията на по-възрастното население, с което пазарът разполага, като ресурс, както и междуправителствени договорки за привличане на чуждестранни граждани, за да работят в страната за определен период от време. Това каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower Group, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Демографската структура на България е една от най-неблагоприятните в Европа – имаме много хора, които излизат да работят извън страната и много малко, които влизат. Това обуславя една голяма тревожност". ​

Трябва да се вземат много бързи мерки, за да се подготвят хората за очакванията на работодателите, каза още Василева. "Това, което всеки трябва да приеме като приоритет, е кариерната сигурност. Хората трябва да могат да променят посоката и скоростта, с която искат да се развиват, за да са годни за наемане от различни работодатели за дълго време. Що се отнася до работодателите - тези, които просто консумират труд, без да развиват своите таланти, скоро ще има проблем".

"Демографската картина е необратима. Сривът е огромен и няма как да се оправи, ако всяка жена в България не започне да ражда по пет-шест деца, което няма как да се случи".

По думите на госта, ако България не привлече хора, "за да зареди икономиката отвън, ние дори не можем да привлечем инвеститори, които да отворят фабрики - те просто няма от къде да ги напълнят".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие