В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пакетът банкови реформи в ЕС не е насочен срещу американските банки

Професор д-р Иван Тодоров, В развитие, 24.11.2016

Професор д-р Иван Тодоров, юрист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Професор д-р Иван Тодоров, юрист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още 2015 Европейската комисия (ЕК) заяви, че ще приеме голям пакет банкови реформи, които да са задължителни за банките от Европейския съюз (ЕС). На 23 ноември наистина станахме свиделите на цялостен пакет от реформи, който ЕК предложи. Не всички мерки в този пакет представляват протекционизъм спрямо американските банки и не това е основната цел на пакета. Това каза професор д-р Иван Тодоров, юрист и преподавател в Софийски университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие с водещ Делян Петришки. Професор Тодоров коментира темата за предложените вчера от Европейската комисия нови банкови регулации.

Този пакет касае всички големи европейски банки. В първата му част мерките основно са насочени към завишаване на минималните изисквания за капитал, както и повишаване на общия капацитет за поемане на загуби.

Втората част от пакета цели защита на европейския банков пазар с предвиждането на изискване за създаването на холдингови компании, които да контролират своите дъщерни дружества в ЕС. Става въпрос за големите американски, а след Brexit и британски банки.  Това ще утежни сериозно данъчното им облагане и ще завиши изискванията за ликвидност и резерви спрямо тях, каза професор д-р Тодоров.

Проектът на ЕК действително представлява отговор на мерките, предприети от САЩ през 2014, като отговорът е напълно нормален и пропорционален на направеното от Америка, каза експертът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие