В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви са тенденциите и нагласите на инвеститорите в България

Мадлен Минева, изпълнителен директор на Райфайзен Асет Мениджмънт, В развитие, 18.11.2016

Мадлен Минева, изпълнителен директор на Райфайзен Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мадлен Минева, изпълнителен директор на Райфайзен Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Топ 20-те Управляващи дружества (УД) в света отчитат увеличение на пазарния дял, но намаление в активите от $35,5 млрд. до $32,1 млрд. Най-голямо намаление се забелязва в Европа и Великобритания, където спадът на активите достига около 3,3% през 2015 спрямо 2014. Това коментира изпълнителният директор на Райфайзен Асет Мениджмънт Мадлен Минева в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ това се дължи на рекордно ниските лихвени нива в еврозоната, несигурността в икономическото развитие на Европа и данните за очаквания нисък ръст на БВП.

През 2014 и 2015 активите на УД в България се задържаха на постоянни нива от 850 млн. лева. Към третото тримесечие на 2016 се забелязва ръст от около 150 млн. лв., а общите активи гонят вече 1 млрд. лв., отбеляза тя. Това се дължи на частичния отлив на инвеститори от депозитите в банковата система и пренасочването им към инструменти с по-висока доходност. 

Минева отбеляза, че инвеститорите в България се пренасочват от нискорискови инструменти, каквито са банковите депозити, към вложения в договорни фондове. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие