В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политическата и икономическата нестабилност в Турция продължават

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция, В развитие, 17.11.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След неуспешния опит за преврат през юли ситуацията в Турция е много нестабилна. Правителството започна широкообхватна офанзива срещу поддръжниците на обвинявания за опита за преврат Фетхуллах Гюлен. Това коментира изпълнителният продуцент на Bloomberg в Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. Симин Демокан е участник в петата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR FINANCE FORUM

Основната цел на Ердоган в момента е да промени конституцията от парламентарна към президентска, което би му дало още по-сериозна власт, коментира още Демокан. "Ако той успее да промени конституцията, това ще му даде огромна власт", отбеляза тя, допълвайки, че промяна в конституцията ще внесе огромни изменения на ситуацията в Турция.

По думите на Демокан напрежението се покачва и по оста Ердоган-ЕС. Според президента на Турция ЕК умишлено бави преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, както и обещанията, които направи към страната.

От неуспешния опит за преврат видяхме голямо забавяне в икономическия растеж на страната, коментира още тя. 

Преди опита за преврат прогнозата на правителството за растежа на Турция беше за 4%-4,5%, докато след това прогнозата беше понижена до 3% през 2016. Безработицата е на най-високото си ниво от януари 2015, инфлацията е около 8%, докато целта на централната банка на Турция – 5%.

Турската лира също беше засегната от забавянето в икономиката и продължава да достига рекордно ниски нива.

Правителството в Турция беше доволно от избора на Тръмп за президент на САЩ, тъй като те открито го подкрепяха по време на кампанията му. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие