В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Потреблението е двигател на българската икономика

Д-р Емил Калчев във В развитие, 16.11.2016

Д-р Емил Калчев, преподавател в Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Емил Калчев, преподавател в Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Потреблението е двигател на българската икономика и то измести и износа, измести и инвестициите. Това каза д-р Емил Калчев, преподавател в Нов български университет, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Няма как потреблението да не е сериозен компонент на БВП, след като е близо 70% от него. Всяко негово движение нагоре или надолу това много силно влияе върху целия агрегат, наречен Брутен вътрешен продукт.

"Растежът на икономиката продължава със стабилни темпове. Това подобрение се дължи на очаквани причини - очаквахме да нараства потреблението и то действително нараства. Очаквахме инвестициите да продължат да се свиват и това се случи, но известна изненада поднесе ръста на експорта на стоки и услуги през третото тримесечие". 

Факторите, които подкрепят потреблението са ниските лихви, ръста на заплатите, а и подтиснатото до момента потребление, обясни специалистът. По думите му това е характерно за цяла Източна Европа и България се "движи в тренда", не се различава от останалите държави.  

Как ще се отрази върху потреблението политическата несигурност? А как ще реагират инвеститорите? Ще се отдалечим ли скоро от дефлационната спирала?

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие