В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Колко опасна е структурата на безработицата в България

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика, В развитие, 15.11.2016

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безработицата в България, която спада до около 7% през третото тримесечие на 2016, е по-ниска спрямо средната за ЕС (8,6%) и средната за еврозоната (около 10%). В същото време обаче, коефицентът на заетост също спада - с около 0,3 процентни пункта - през третото тримесечие спрямо същия период на 2015. Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ това, което буди тревога е структурата на безработицата. Делът на безработните сред образованите хора достига 64%, от които 14% с висше образование и 50% със средно и средно специално. Само 35% са с основно или по-ниско образование, коментира бившият социален министър. 

Тревожен е фактът, че 18% от безработните в България са млади хора, които не могат да намерят първото си работно място. 62% от безработните в България са трайно безработни, посочи тя. 

Христова открои също, че по европейската програма или т.нар. младежка гаранция само за 2016 830 хил. души до 29 годишна възраст са намерили работа или подходящо професионално обучение. Въпреки това, експертът подчерта, че и по тази линия се наблюдава лек спад на коефицента на заетост при младите хора - с около 0,2 процентни пункта. Христова поясни, че трябва да бъде отчетено дали този резултат е свързан само със сезонната заетост или с общата тенденция от началото на годината, а именно - на намаляване на темпа на откриване на нови работни места в икономиката. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие