В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Блокира ли държавата без бюджет за догодина?

Проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, и Калоян Стайков, икономист в ИПИ, В развитие, 14.11.2016

Проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-реалистичният и добър изход от настоящата ситуация е сегашното правителство да продължи своята дейност като служебно. Напълно е възможно ГЕРБ да не оттегли внесения в парламента бюджет, като бъде подкрепен от БСП и останалите политически сили. Това коментира икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Технически няма сериозен проблем с бюджет 2017. В най-лошият случай той ще бъде отложен за следващата година, коментира от своя страна икономистът от ИПИ Калоян Стайков. По думите му по-големият проблем е свързан с възможността от подхлъзне на парламента и изпълнителната власт по линия на едно рязко увеличение на разходите. Това би било стъпка в грешната посока и би влошило фискалната позиция на България, смята икономистът. 

Според проф. Дуранкев важна е ролята на правителството, което ще управлява до изборите. "Независимо дали ще управлява това правителство или служебно такова, то ще бъде гледано под лупа", подчерта той. Една от големите причини да настъпят промените във вота на избирателите е високата корупция, смята преподавателят.  "Това ще определи и хода на предизборната кампания", смята проф. Дуранкев. 

В началото на следващата година бизнесът вероятно ще бъде по-консервативен, посочи Стайков. Един от ефектите на предсрочните избори и нестабилната политическа обстановка ще бъде липсата на подобряване в бизнес средата и осъществяване на дългоочакваните реформи, отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие