В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бюджет 2017 ще бъде приет независимо дали правителството подаде оставка

Проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, В развитие, 11.11.2016

Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева на фона на кадър от Министерството на финансите Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева на фона на кадър от Министерството на финансите Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако премиерът подаде оставка, то тя трябва първо да бъде приета от Народното събрание. То обаче ще трябва да изпълнява всички свои функции до съставянето на ново правителство. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова.  

След това действащият парламент трябва да състави в три рунда служебно правителство, като ако не успее, тогава на ход е президентът. Тъй като се намираме  в последните 3 месеца на мандата на сегашния президент, Конституцията предвижда една особена наредба - след като състави служебно правителство, президентът не може да разпусне парламента. Той продължава да работи - да разглежда и приема внесените законопроекти, т.е. продължава да работи като законодател, каза професорът. 

"За да стигнем до предсрочни избори, някой трябва да разпусне парламента, и това може да направи новоизбраният президент, когато встъпи в длъжност", подчерта тя. 

По думите ѝ поради тази причина няма как Бюджет 2017 да не бъде приет. Това е един работещ парламент, за който има срокове, допълни тя, опровергавайки думите на финансовия министър Владислав Горанов. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие