В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Разслоението на електората в България ще продължава

Доц. д-р Иво Инджов, политолог и председател на УС на Института за модерна политика, в предаването В развитие, 10.11.2016

София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News

За 27 години българското общество не можа да намери верния път на своето развитие. Много се спори дали е свършил преходът. Според редица политолози и социолози макар на теория демокрацията да е консолидирана, има тенденции в обществения живот, които будят голямо притеснение и жизненото равнище на хората не успя да се подобри. Този проблем не успя да реши преходът. Това каза доц. д-р Иво Инджов, политолог и председател на УС на Института за модерна политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той допълни, че успоредно с консолидирането на демокрацията, което се случва в процес на глобализация и неолиберална хегемония, в България преходът има типично изражение на олигархичен модел, който се приспособява към тези нови демократични реалности и е много устойчив.  

По думите му много групи от обществото не могат да се асоциират с определен политически субект, защото всички с малки разлики говорят едно и също и това отваря вакуум за популизма - десен или ляв.

"Ще има трансформации на електоратите, а случилото се на президентските избори е само началото на този процес. Ако се върне класическото противопоставяне ляво-дясно, българското общество ще намери своя по-успешен път на развитие", каза още експертът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие