В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трудностите при гласуването на българите в Турция доминират в турските медии

Кореспондентът на БНР и БТА в Турция Нахиде Дениз, В развитие, 07.11.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В турските медии днес преобладават новини за трудностите, които са имали българските избиратели при гласуването си в Турция. В изданието Milliyet се посочва, че изборните секции са били драстично намалени с цел да се ограничи гласуването на изселниците там. Дълги опашки, недоволство, чакане с часове, поради което много хора се отказаха да гласуват. Турската преса определя това като позор за демокрацията в България. Това коментира кореспондентът на БНР и БТА в Турция Нахиде Дениз в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й акцентите в турските медии са два – че изборът на български президент остава за втори тур, и другият - за трудностите при гласуването. Като цяло те не са засегнали референдума. 

"Timeturk откроява, че почти една трета от гласувалите в чужбина 80 000 граждани са тези в Турция - 27 909, като подчертава, че прави впечатление изключително недостатъчният брой изборни секции – само 35 срещу 104 на предишните избори", обяви Дениз. 

Според нея на балотажа също ще има висока избирателна активност. "Изненадващо много хора се явиха вчера, тъй като към президентските избори в Турция има по-слаб интерес в сравнение с парламентарните. На предишните президентски избори гласуваха около 22 хил. души, а сега са гласували 27 хил., което е доста повече", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие