В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо активите на Expat SOFIX ETF спряха да растат

Мариян Йорданов от Investor.bg в предаването В развитие, 04.11.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият български борсово търгуван фонд се намира в мъртво вълнение. Цената му почти не се променя, а три дни нямаше записвания на нови дялове. Това каза Мариян Йорданов от Investor.bg в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него сред причините за отдръпването на инвеститорите са годишната такса на фонда от 2,5%, както и тесният пазар. "Отначало във фонда влязоха играчи спекуланти. Впоследствие обаче те като че ли решиха сами да отиграят акциите и да си подбират какво да купуват, а не да купуват осреднения индекс. Индексът е направен за външни на борсовата търговия лица, за спестители в нещо малко по-рисково от депозити, но засега явно фондът не достига до тях", обясни Йорданов. 

По думите му в последните години групата на инвестиращите на БФБ става все по-малка и засега не е открит начин тя да бъде разширена. 

"Засега фондът се търгува в спред от плюс-минус 2-3% и няма много голям ръст, за разлика от SOFIX, който направи около 5% през октомври", каза още Йорданов.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие