В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не трябва да имаме свръхочаквания за намирането на нефт край Враца

Енергийният експерт Васко Начев в предаването В развитие, 03.11.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По никакъв начин не може да се прави аналогия, че щом Чирен е наблизо, при всяко едно последващо проучване потенциалната възможност за намиране на нефт се увеличава. Блок "1-25 “Враца-запад” не трябва да се натоварва със свръхочаквания. Това просто е едно ново начало на проучване на нов блок и нищо повече, обяви енергийният експерт Васко Начев в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази надежда участниците в отворената от правителството конкурсна процедура да бъдат сериозни компании, а не такива, които ще се опитат да препродадат блока. "Това обаче зависи как са подготвени документите от страна на министерството. Надявам се, че ще предотвратят такъв вариант", подчерта той.

Начев коментира и предложението на комитета "Справедливи цени на горивата" за по-високи акцизи

"У нас акцизните ставки са най-ниските в ЕС и изобщо в Европа, което автоматично предопределя много висок марж между цената на едро и цената на дребно. Повишаването на акциза няма да доведе до увеличаване на цената на дребно, защото този свръхголям марж може да обере повишението", посочи той, обяснявайки, че компаниите няма да позволят да се вдигне цената за техните клиенти, за да избегнат неприятния сценарий от търсене на внос на горива отвън.

Вижте целия разговор във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие