В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Готев: Новият пост на Кристалина Георгиева е загуба за България

Главният редактор на EurActiv.com Георги Готев в предаването В развитие, 02.11.2016

Кристалина Георгиева. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Кристалина Георгиева. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Кристалина Георгиева получава пост в Световната банка (СБ), който не е съществувал досега, от нея зависи как ще го развие. Тя беше доста време в СБ и нищо не се чуваше за дейността ѝ. Сега ще отиде в същото забвение, а дори преди постът и на вицепрезидент в Световната банка беше по-важен. Това каза главният редактор на EurActiv.com Георги Готев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването В развитие. Той коментира темата Кристалина Георгиева, нейното напускане на ЕК и новата ѝ позиция в Световната банка.

Постът на Кристалина Георгиева като еврокомисар по бюджета беше в пъти по-престижен и по-важен. За България това представлява загуба на важен ресор в Европейската комисия (ЕК). Комисията по бюджет и финанси е много интересен и важен ресор, коментира Готев.

Сред причините за това решение на Кристалина Георгиева са фактът, че тя се е чувствала некомфортно, както и липсата на комуникация с останалите членове на ЕК.  Изглежда германският канцлер Ангела Меркел нямаше доверие на Кристалина Георгиева като еврокомисар по бюджет и финанси. Германия искаше и получи този ресор, каза Готев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие