В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кипър премахва данъка върху имотите от 2017, за да насърчи икономическия растеж

Журналистът Бранислава Бобанац в предаването В развитие, 02.11.2016

Никозия, Кипър. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Никозия, Кипър. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

От 1 януари 2017 отпада данъкът върху имотите в Кипър. Облекчения има още от тази година, като собствениците на имоти, които са платили дължимия за тях данък за 2016 в срок до 31 октомври, са получили 75% отстъпка от сумата. От 1 ноември тази година пък започва пълното прилагане на новата, облекчена схема за получаване на кипърско гражданство от чужденци при направени от тях инвестиции в недвижима собственост. Това е една от големите промени във финансовата сфера, данъчното облагане и икономическата реформа в Кипър. Така обобщи решението журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

"От данъка върху имотите са събрани около 103 млн. евро. Според финансовия министър Харис Георгиадис част от загубите за бюджета могат да бъдат възстановени, тъй като се увеличава ДДС върху трансфера на земи и терени, които ще бъдат продавани", посочи тя. Бобанац каза още, че са направени предложения за промени в пенсионната система с цел оптимизация на разходите.

По думите й през последните месеци се наблюдава съживяване на кипърския имотен пазар, като има засилен интерес към покупка на имоти и се издават все повече разрешителни за строителство. Броят на чуждестранните купувачи тази година е с 14% повече спрямо предходната и с 50% повече в сравнение с първата година на кризата. Най-голям интерес има от инвеститори от Русия, Китай и Арабските страни. 

Целта на въведените данъчни облекчения е да направят кипърския имотен пазар по-конкурентен и да подпомогнат бизнеса и гражданите. Цените на имотите в Кипър остават на много ниски нива, каза още Бобанац.

По думите й се наблюдава съживяване на кипърската икономика, което е подпомогнато и от изключително силния туристически сезон. Все още обаче работодателите се безпокоят за пазарната конюнктура. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие