В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Учените в съседните страни взимат 2-3 пъти по-високи заплати

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров в предаването В развитие, 24.10.2016

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Учените в съседните Румъния, Сърбия и Гърция взимат поне 2-3 пъти по-големи заплати, а ако се насочим към Централна и Западна Европа разликата става почти десетократна. Това обяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

От БАН настояват минималната заплата за млад учен да стане 750 лв., за да бъде сравнима с тази на началните учители от следващата година. "Таванът, който трябва да се достигне за един професор, за да може да бъде изравнен по ранг, е към 1700-1750 лв.", каза още Воденичаров, пояснявайки, че в момента заплатите са под средните за страната. 

"Учените от БАН, Селскостопанската академия и в изследователските университети са под 10 000, което прави някъде около 175 млн. лв. за следващата година. Целево от бюджета може да се отдели такава сума и да се покаже на учените, че държавата мисли за тях", обяви председателят на БАН.

По думите му средствата от бюджета за научни изследвания трябва да бъдат насочени главно към националните приоритети. "Вече има институции, в които поради липса на млади хора е намалял силно броят на учените", допълни той.

Воденичаров коментира и списъка с националните цели, изготвен от БАН. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие