В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ниските цени на петрола не попречиха на успешната емисия на международни облигации от Саудитска Арабия

Даниел Стоянов, дилър Парични пазари, в предаването В развитие, 21.10.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Саудитска Арабия успешно емитира първите си международни облигации и интересът беше толкова голям, че покри почти 4 пъти предложеното количество. Това коментира Даниел Стоянов, дилър Парични пазари, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че ниските цени на петрола и големият бюджетен дефицит в размер на 15% са били причината страната да се обърне към международните пазари. По думите му ситуацията на ниски лихви и невъзможността да се намери качествен емитент са накарали инвеститорите  в известна степен да пренебрегнат риска от ниските цени на петрола. 

"Само за няколко часа вчерашната емисия поскъпна толкова много, че печалбата на инвеститорите се оценява вече на около 200 млн. долара само от ценовата разлика", заяви Стоянов.

Дилърът прогнозира, че емитирането на облигации от развиващите се страни ще продължи и през следващата година по примера на Аржентина, Оман, Катар и Саудитска Арабия.

Според него може да очакваме още облигации с отрицателна доходност в еврозоната

"Ако пазарът отчете правилно сигналите за вдигане на лихвите от Фед, това ще се отрази в цената на облигациите, но е възможно допълнително да се натисне на пазара на еврооблигации, Инвеститорите ще предпочетат да си купят долари и това ще натисне еврото да поевтинее спрямо долара", каза още Стоянов. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие