В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предстои ли нова бежанска вълна, ако сринат със земята Алепо

Весела Чернева във В развитие, 12.10.2016

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика

Лошата новина е, че вероятно Алепо ще бъде сравнено със земята. Много наблюдатели, включително и в Иран, използваха сравнението с Грозни - грознификация на Алепо. Това каза директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки в своя коментар за задълбочаването на кризата в Близкия изток. „Това е целта на руската военна операция, която подкрепя по въздух действията на сирийци и иранци на земя“.

„Иран подкрепя операцията в Алепо и смята, че победа там за сирийския режим, иранските части и руската армия, тази тройната коалиция, след победата в Алепо ще бъде в по-добра позиция, за да преговаря за бъдещето на Сирия, но също и да преговаря за участие в атаката срещу Мусул“.

Линията между Алепо и Мусул е вероятната линия, която Иран предлага на Турция, като разделителна линия, доколкото Турция също има своите интереси в Северна Сирия, каза Чернева.

САЩ се опитаха през последните седмици да постигнат прекратяване на военните действия и възобновяване на преговорите. Не успяха, защото Русия и нейните съюзници очевидно бяха решили, че трябва да продължат с военните действия, независимо от хуманитарната цена, обясни Чернева.

"Ролята на Европа е по-скоро пасивна. Гледа да се укрепи срещу притока на бежанци, неразбирайки че ситуации като Алепо създава много повече бежанци, отколкото бихме искали".

Надявам се Алепо и Мусул да бъдат края, а не началото на нова бежанска вълна, каза още събеседникът.

Какви са новите коалиции, които се оформят и дали всички страни ще се откажат от подкрепата за кюрдите?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие