В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Енергийното споразумение с Турция вреди на обединението на Кипър

Бранислава Бобанац във В развитие, 12.10.2016

Кипърско пристанище. Снимка: Freeimages.com Кипърско пристанище. Снимка: Freeimages.com

"Преговорите за обединение на Кипър вървят с много оптимизъм. И в двете общности вече има много силно желание за обединение. Точно за това днес коментарите в Кипър са, че решението за всеобхватно енергийно споразумение между Турция и самообявилата се Севернокипърска турска република не помага на този процес и може да му се отрази негативно". Това каза журналистът Бранислава Бобанац в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Споразумението е част от цялостната енергийна политика, ангажираща всички страни – Турция, Кипър, Израел, Египет, Гърция. Газовият пасианс в района на Източното Средиземноморие, особено след откриването на големите находища в региона създаде много големи политически и икономически интереси. Част от тези интереси са и интересите на Турция, която отдавна показва амбициите си да бъде регионален енергиен лидер. Сключеното споразумение е част от изпълнението на тази нейна мисия". 

Севернокипърската турска република е много силно финансово зависима от ​Турция, обясни Бобанац. 

"Енергийното споразумение е наистина много широко и обхваща много посоки на сътрудничество – от разработването, сондажи, използването на природния газ през създаването на енергийна инфраструктура, част от която ще е този подводен електропровод пренасящ електричество от континента до острова. Залегнало е и развитието на възобновяемите енергийни източници. Това е рамково споразумение, но в него са залегнали и много изисквания и насоки за съвместна дейност, например в хармонизирането на законодателството между Турция и т.нар. Севернокипърска турска република. Това става на фона на засилени преговори за обединяване на страната, като все още целта е да се постигне политическо решение до края на 2016 година".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие