В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

800 минимални работни заплати искат синдикатите

Васил Велев, АИКБ, във В развитие, 04.10.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Относно минималните осигурителни прагове - споразумение няма да има и е време да го приемем. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов

Предложили сме да се договарят минимални работни заплати по икономически дейности, вместо да се определя една минимална работна заплата, еднаква за всички икономически дейности, подчерта Велев.

"Причината е, че има много голяма разлика в средните работни заплати при отделните дейности - в IT-сектора тя е над 2200, а в хотелиерския бизнес тя е под 600 лева".

Това е наше предложение, от което ние не се отмятаме, а напротив - настойчиво го предлагаме, категоричен бе председателят на АИКБ. 

Съществената разлика между позицията на синдикатите и на работодателите, по думите на експерта, е, че синдикатите искат да се договарят не само минимални заплати по икономически дейности, а и по категории персонал. Има 88 икономически дейности и във всяка от тях има 9 категории персонал, обясни Велев.

"Синдикатите искат да договарят близо 800 минимални работни заплати за страната. Нещо, което в една пазарна икономика е странно". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие