В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Около 7% от годишния оборот на БФБ идва от оживлението тази седмица

Николай Ваньов, финансист, В развитие, 30.09.2016

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Първият борсово-търгуван фонд върху SOFIX успя да раздвижи капиталовия пазар. Около 7% от годишния оборот на БФБ по индекса SOFIX идва по линия на оживлението през тази седмица. Това коментира финансистът Николай Ваньов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод еуфорията на българския капиталов пазар през последната седмица. 

По думите му стартът на търговията с дялове на първия ETF, базиран върху SOFIX има двоен ефект. От една страна, инвеститорите записват акции в договорения фонд, а от друга - договореният фонд впоследствие набавя тези акции от пазара. "Ръстовете, особено в първите сесии до вчера, могат да бъдат обяснени с това и с лекото повишение в търсенето", отбеляза той. Ваньов открои, че днешните спадове на БФБ са донякъде корективни, донякъде продиктувани от желанието на инвеститорите да реализират бърза печалба в рамките на между 4-6% по отделните си позиции. 

Финансистът отбеляза още някои предизвикателства пред търговията с дяловете на фонда. "При него не съществува in-kind процесът на създаване на дялове и съответно на обратното им изкупуване. По-скоро той е договорен фонд с маркет-мейкъри". По отношение на структурата на активите Ваньов сподели, че "в проспекта е записано, че до 70% са акциите на компаниите от SOFIX, предполагащо една никак не малка грешка в следеното на индекса, която се прояви и тази седмица. SOFIX се покачва с близо 4%, а в същото време стойността на дяловете на ЕTF-а губи около 2,6%". По думите му търговията с дялове на борсово-търгувания фонд има сериозни такси на входа и на изхода за неинституционалните инвеститори – около 2%, което определено ще даде ефект върху резултатите на инвеститорите. 

Според финансиста следващото тримесечие има всички условия да бъде позитивно за БФБ и да протече под знака на повишена ликвидност.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие