В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Първият ETF върху SOFIX може да вкара фондовата индустрия в България в ново хилядолетие

Гено Тонев, портфолио мениджър на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД, В развитие, 27.09.2016

Гено Тонев, портфолио мениджър на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гено Тонев, портфолио мениджър на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият ЕTF върху SOFIX може да вкара фондовата индустрия в новото хилядолетие за българския капиталов пазар. Това каза портфолио мениджърът на УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод старта на борсовата търговия с дяловете на първия борсово търгуван фонд на БФБ. 

По думите му през последните пет години се наблюдава сериозна промяна в баланса на силите и все повече завзети територии от страна на пасивните инвестиционни схеми, които репликират даден пазарен индекс или друга кошница от инструменти.

Според Тонев може да се очаква и други УД да учредят борсово търгуван фонд в рамките на една година, ако този проект се окаже успешен и не се сблъска със сериозни трудности. Ефектът, който може да окаже първият борсово търгуван фонд върху развитието на капиталовия пазар, е свързан с подобряването на ликвидността, навлизането на нови инвеститори, привличането на интерес извън България и др. 

Рисковете за инвестиращите вътре във фонда са много по-малко от рисковете за самия фонд, коментира още той. "Няколко големи поръчки не само за продажба за обратно изкупуване на дялове, но и за покупка, биха могли да повлияят сериозно върху неговото представяне", отбеляза експертът. По думите му за дребните акционери ликвидният риск е почти минимизиран. Влиянието на пазарния риск също е намалено, тъй като при потенциални негативни събития на българския капиталов пазар инвеститорите биха могли да реагират сравнително бързо, продавайки дяловете си на маркет-мейкъра.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие