В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фед може да повиши лихвените проценти до края на 2016

Проф. Джефри Нилсен, преподавател в AUBG, В развитие, 22.09.2016

Проф. Джефри Нилсен, преподавател в AUBG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Джефри Нилсен, преподавател в AUBG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фед може да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до края на годината. Това прогнозира преподавателят в AUBG проф. Джефри Нилсен в предаването "В развитие" с Вероника Денизова и Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му макроикономическите данни в САЩ не дават категорични индикации. Инфлацията все още е по-ниска от целевите нива на централната банка, продажбите на дребно спаднаха неочаквано, а ръстът на заплатите не е задоволителен, посочи преподавателят. Проф. Нилсен обърна внимание и на политическия момент в решението на Фед да остави лихвения процент непроменен по време на двудневното си заседание на 20-21 септември. 

Според него Федералният резерв не иска да изненада пазарите. „Смятам, че Фед не иска да вдига лихвите, когато пазарите оценяват вероятността за повишение на лихвените проценти на около 20%", уточни той. 

„Не мисля, че има непосредствена опасност от рецесия в САЩ“, отбеляза още проф. Нилсен. 

В момента инфлация позволява на Фед да не пристъпва към повишение на лихвените проценти. "Инфлацията трябва да е по-близо до 2%, за да вдигнат лихвите", каза той. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие