В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ако Тръмп спечели, последиците за САЩ ще са тежки

Сара Максуел, Oxford Economics, В развитие, 22.09.2016

Сара Максуел от Ofxord Economics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сара Максуел от Ofxord Economics. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Доналд Тръмп, кандидатът за президент на републиканската партия в САЩ, спечели изборите, това може да има тежки последици за американската икономика. Това каза Сара Максуел от Ofxord Economics в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Ако Тръмп успее да приложи всичките си заявени политики, това ще подкопае глобалния икономически растеж и ще свие брутния вътрешен продукт на САЩ с 5%, каза Максуел. „Последиците ще са изключително широки“.

В така наречения от тях „неблагоприятен сценарий на Тръмп“, при който се прилагат всички заявени политики на републиканския кандидат, забавянето ще бъде много по-дълбоко, отколкото при частично прилагане на политиките, а растежът ще остане слаб за много по-дълго време.

Според икономистът това отчасти ще се дължи на влиянието на търговските и имиграционни политики на Тръмп върху потенциалното предлагане на икономически ресурси, например труд и суровини.

По думите й към края на петгодишната прогноза БВП на САЩ ще спадне до ниво с около 5% по-ниско от изходното, а очакваното възстановяване на глобалния растеж е значително подкопано.

Най-прякото влияние ще дойде от търговските политики, които ще наложат високи мита върху китайските и мексиканските стоки, а това може да предизвика вторични ефекти върху други страни, каза още Максуел. 

Вижте още: 

 

Последни новини
Още от В развитие