В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Еврото е на двуседмичен връх

Пазарен коментар на Юън Потс, 08.09.2016

Юън Потс, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато инвеститорите очакват да чуят какви са плановете на Марио Драги за европейската парична политика, еврото днес е на двуседмичен връх. Това каза пазарният анализатор от Bloomberg - Лондон Юън Потс в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Картината на европейските пазари на акции е нееднозначна. Три часа и половина след откриването на сесията акциите се покачват във Великобритания, Испания и Италия, но спадат в Германия и Гърция".

По думите на анализатора 12 от 19 индустриални групи бележат повишение, като банките се покачват най-много. "Акциите на химическите компании, търговците на дребно и компаниите за храни и напитки имат най-голям спад. Английската Micro Focus International се представя най-добре днес и е нагоре със 17% заради новината, че Hewlett Packard ще слее някои от софтуерните си активи с компанията в сделка за 8,8 млрд. долара".

Суровият петрол се покачва днес отново, след като в предходните 3 сесии се повиши с 5%, каза още Потс. "Покачването на петрола е заради седмичните данни за запасите в САЩ, които са намалели и така балансират доставките, които са на най-високо ниво за последните 30 години".

"Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват основната лихва в еврозоната да остане без промяна. Но инвеститорите ще следят за евентуални сигнали относно програмата за изкупуване на активи. Приблизително половината от анкетираните очакват парични улеснения, а почти всички останали предвиждат улеснения до края на годината".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие