В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нетната печалба на Lenovo Group е скочила със 64%

Технологичен коментар на Елена Кирилова, 18.08.2016

Елена Кирилова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елена Кирилова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Lenovo Group очаква нейният губещ бизнес със смартфони да се отправи към успеха през следващата фискална година, след като компанията се насочи към висок клас устройства и увеличава разходите си за маркетинг в САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Най-големият производител на персонални компютри в света посочва, че бизнесът му със смартфони Motorola е донесъл $2,8 млрд. през тримесечието, компенсирайки спада в компютърната индустрия. Китайската компания се насочи към премиум устройства, като предстоящия ѝ телефон с разширена реалност, за които вярва, че ще стабилизират подразделението през втората половина на годината и ще съживят нейния бизнес за потребителски стоки, предаде Investor.bg. 

„Надявам се, че ще преобърнем напълно бизнеса през следващото фискално тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор Ян Янцин. Той обаче не заяви, че подразделението най-сетне ще генерира печалба – цел, която се изплъзва на Lenovo от 2014 насам, когато придоби американската фирма.

„Интегрирането на мобилния бизнес изисква време, отне ни няколко години да интегрираме бизнеса си с персонални компютри след придобиването на IBM“, коментира той пред Bloomberg News преди срещата си с инвеститорите. „Но отписването на Motorola не представлява възможност“.

На вътрешния си пазар Lenovo бавно губи дял за сметка на агресивни конкуренти - от Huawei Technologies до Oppo и Vivo. Но сега тя има желанието да инвестира „значително“ в реклама и маркетинг, за да се опита да постигне амбицията си да стане един от трите топ производители на смартфони в света, обясни изпълнителният директор, без да посочва в какъв срок иска да се случи това.

Lenovo отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията. Но това се случва предимно заради свиване на разходите и продажбата на активи, които ѝ помогнаха да се справи със забавянето на търсенето на смартфони и персонални компютри. Нетната печалба на компанията скочи с 64% до 173 млн. долара през тримесечието, завършило през юни. Средната оценка на анализаторите беше за 111 млн. долара. Приходите от продажби се свиха с 6,2% до $10,06 млрд.

Стойността на акциите на Lenovo се покачи с 5,2% в Хонконг, макар че от началото на годината отбеляза спад с 30 на сто.

Компанията планира да съкрати $1,35 млрд. годишни разходи и да премахне 3200 работни места - усилие, което и по сегашния отчет личи, че полага. Предизвикателството ще бъде да разшири бизнеса си в международен план, докато инвестира в ключови технологии като облачни услуги, изкуствен интелект, роботика и интернет услуги, обяви компанията. 

Чуйте повече в коментара на Елена Кирилова от Investor.bg:

*Информацията е коригирана след записа 

 

Последни новини
Още от В развитие