В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Високите лихви в Турция били "предателство"

Пазарен коментар на Симин Демокан, 12.08.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите пазари в Турция се понижиха, напът към най-ниските си нива в процентно отношение от 3 август насам. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg - Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "През седмицата обаче индексът Борса Истанбул бе един от най-добре представящите се на световните пазари – повиши се с 3%. Като цяло изглежда че инвеститорите по-скоро се повлияха от рисковите настроения на световните развиващи се пазари, вместо да се концентрират върху местната прогноза. Турската лира поскъпна 1.3% спрямо долара тази седмица. В момента е 2.95 за долар".

"Президентът Ердоган предупреди банките за високите лихви по заемите след неуспелия преврат, като каза че отказът да намалят ипотечните лихви ще бъде равносилно на „предателство“. Поне 10 банки реагираха на призива, като намалиха таксите. Това повиши акциите на строителните предприемачи тази седмица. Всички очи ще бъдат обърнати към централната банка, на 23 август, когато тя ще има среща относно решаване на лихвения процент. Може да видим допълнително намаление в горната граница".

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие