В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво е състоянието на пенсионните фондове в България на прага на проверките

Свилен Колев от Investor.bg, В развитие, 11.08.2016

Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Свилен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионните дружества навлизат в добра форма в проверките за качеството на техните активи. Това каза Свилен Колев от Investor.bg в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Той представи предварителните данни на управление „Осигурителен надзор“ на Комисията за финансов надзор. 

"Активите на фондовете са на рекордни нива и продължават да растат. За първото полугодие на 2015 нетните активи достигат 9,1 млрд. лв.", обяви Колев, допълвайки, че общите приходи за периода спадат с около 5% на годишна база. По думите му това се дължи най-вече на спада при приходите от каси и удръжки, генериран през първото тримесечие на годината. Печалбата остава почти непроменена. 

Колев коментира и инвестиционната политика на дружествата. "Интересното е, че парични средства се увеличават с 1 млрд. лв. в сравнение с юни 2015, а инвестициите в ценни книжа намаляват с около 420 млн. лв." Според него тази ситуация може да се обясни с турбуленцията на пазарите, липсата на конкретни възможности за инвестиции и отрицателната доходност по ДЦК.

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от В развитие